Werkwijze

Wat houdt het therapeutisch werken met paarden bij De Opstap in?

Therapeutisch werken met paarden houdt in dat de interventies en oefeningen met paarden gericht zijn en verband hebben met de doelen van het kind/de jongere. Het trainen van een paard betekent het trainen van jezelf.

De basis van het therapeutisch werken bestaat uit 3 onderdelen

1 Grondwerk

Onder Grondwerk verstaan we het gericht werken met het paard, vanaf de grond. We doen dit in een ronde trainingsbaan, los of met het paard aan een longeerlijn (lange lijn) of dubbele lijnen. Gericht grondwerk is intensief en effectief. We werken tussen de 15 tot 20 minuten per paard.

2 Therapeutisch paardrijden

Therapeutisch rijden houdt in het berijden van het paard in een ronde trainingsbaan met of zonder zadel, met o.a als doel ontspanning en bewustwording van lichaamshouding.

3 Praktische en verzorgende werkzaamheden

Deze activiteiten zorgen voor het leegmaken van het hoofd, het ordenen van gedachten, en het mogelijk maken van een prettig reflectie moment na gericht werk. We sluiten altijd af met een praktische bezigheid.

Waarom is deze werkwijze effectief?

Werken met paarden is non verbaal. Paarden zullen je op een prettige manier laten weten waar je kracht ligt, en waar je valkuilen liggen. Ze geven je gelegenheid te oefenen met (nieuwe) vaardigheden en het doorbreken van patronen of belemmerende gedachten.

Bovendien komt er beweging in een stuk wat vaak vast gezeten heeft omdat er veel gedacht en gepraat wordt en te weinig gedaan/ geoefend. Werken met paarden geeft zelfvertrouwen en ontwikkeling en zal effect hebben op moeilijkheden in het dagelijkse leven.