Interventies met paarden

Wat houden de interventies in?

Interventies met paarden zijn doelgerichte oefeningen. Deze oefeningen bedoeld om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren of te ondersteunen. Het trainen van een paard betekent ook het trainen van jezelf.

De basis bestaat uit drie onderdelen:

Therapeutisch paardrijden

Therapeutisch rijden houdt in het berijden van het paard in een ronde trainingsbaan met of zonder zadel, met o.a als doel ontspanning en bewustwording van lichaamshouding.

Gericht grondwerk met het paard

Grondwerk houdt in gericht werken met het paard, letterlijk vanaf de grond. We doen dit in een ronde trainingsbaan, los of met het paard aan een longeerlijn (lange lijn) of dubbele lijnen. Gericht grondwerk is intensief en effectief. We werken tussen de 15 tot 20 minuten per paard.

Praktische werkzaamheden

Deze activiteiten zorgen voor het leegmaken van het hoofd, het ordenen van gedachten, en het mogelijk maken van een prettig reflectie moment na gericht werk. Bijvoorbeeld de verzorging van het paard, stallen uitmesten en voer klaarmaken. We sluiten altijd af met een praktische bezigheid.

Waarom is deze werkwijze effectief?

Werken met paarden is non verbaal. Paarden zullen je op een prettige manier, zonder oordeel, laten weten waar je kracht ligt, en waar je valkuilen liggen. Ze geven je gelegenheid te oefenen met (nieuwe) vaardigheden en het doorbreken van patronen of belemmerende gedachten. Bovendien komt er beweging in een stuk wat vaak vast gezeten heeft omdat er veel gedacht en gepraat wordt en te weinig gedaan/ geoefend. Werken met paarden geeft zelfvertrouwen en ontwikkeling en is een uitstekend middel om te komen tot nieuwe vaardigheden voor het dagelijks leven.