Interventies met paarden

Wat houden interventies met paarden in?

Het trainen van een paard betekent ook het trainen van eigen vaardigheden. Dit kan gericht zijn op bijvoorbeeld communicatie, omgaan met spanning, afstemming en samenwerking.

Een interventie is een gestructureerde, doelbewuste oefening of actie om iets te veranderen of te verbeteren.

De basis bestaat uit drie onderdelen:

Therapeutisch paardrijden

Therapeutisch rijden houdt in het berijden van het paard in een trainingsbaan met of zonder zadel. Het doel is ontspanning en bewustwording van lichaamshouding. Dit bieden wij aan om specifieke doelen te behalen en is een gelimiteerd aantal sessies.

Lichaamsgericht werken met het paard

Lichaamsgericht werken is het doen van effectieve oefeningen die direct op het lichaam aangrijpen. Het doel is inzichten krijgen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Lichaamsgericht werken is intensief. We werken met het paard in sessies van 15 tot 20 minuten.

Praktische werkzaamheden

Deze activiteiten zorgen voor het leegmaken van het hoofd, het ordenen van gedachten, en het mogelijk maken van een prettig reflectie moment na gericht werk. Bijvoorbeeld de verzorging van het paard, stallen uitmesten en voer klaarmaken. We sluiten altijd af met een praktische bezigheid.

Waarom is deze werkwijze effectief?

Werken met paarden is non verbaal. Paarden zullen je op een prettige manier, zonder oordeel, laten weten waar je kracht ligt, en waar je valkuilen liggen. Ze geven je gelegenheid te oefenen met (nieuwe) vaardigheden en het doorbreken van patronen of belemmerende gedachten. Bovendien komt er beweging in een stuk wat vaak vast gezeten heeft omdat er veel gedacht en gepraat wordt en te weinig gedaan/ geoefend. Werken met paarden geeft zelfvertrouwen en ontwikkeling en is een uitstekend middel om te komen tot nieuwe vaardigheden voor het dagelijks leven.